Kevesebb gyermek született idén

Az előzetes adatok szerint 2013 első kilenc hónapjában 66 028 gyermek született, 3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 94 265 halálozás 3,4 százalékos csökkenést jelent a 2012. január–szeptemberi időszakhoz képest. A természetes fogyás 28 237 fő volt, 1248-al kevesebb az egy évvel korábbinál – közölte a KSH.
2013 első kilenc hónapjának előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A születésszám hat hónapban elmaradt az előző évitől, júniusban és júliusban valamivel több gyermek született, majd szeptemberben ismét kismértékű 0,5 százalékos emelkedés volt tapasztalható az egy évvel korábbi születésszámhoz képest. Összességében 2013 szeptember végéig 66 028 gyermek született, 2 027-el, 3 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában.

A halálozások száma hét hónapban csökkent, két hónapban, júniusban és szeptemberben viszont enyhén emelkedett az előző év azonos hónapjaihoz képest. Különösen a február–márciusi és a júliusi visszaesés volt számottevő, az előbbi átlagosan 7,2, az utóbbi 6,5 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az év első kilenc hónapjában 3,4 százalékkal csökkent az elhunytak száma, ez az előző évihez képest 3 275-el kevesebb halálozásból adódott.

A házasságkötések havonkénti száma változóan alakult; négy hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb frigyet regisztráltak, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb emelkedés augusztusban történt, amikor közel 11 százalékkal több házasságot kötöttek, míg szeptemberben 10 százalékot meghaladó csökkenés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest. 2013 szeptember végéig összességében 30 630 házasságot anyakönyveztek, 225-el, 0,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

hirdetés

Ezer lakosra 8,9 élveszületés és 12,7 halálozás jutott, előbbi 0,3, utóbbi 0,4 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint 2012 hasonló időszakában. Az év első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, 0,2 ezrelékponttal több az egy évvel korábbinál. A házasságkötési arányszám 4,1 ezrelékes értéke nem változott az előző év azonos időszakához képest.

A halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás üteme 4,0 ezrelékről 3,8 ezrelékre mérséklődött, ami a 2012. január–szeptemberi 29 485-el szemben 2013 első kilenc hónapjában 28 237 főt jelentett.

A születések és a halálozások száma régiónként különböző mértékben csökkent. A legjelentősebb születésszám-csökkenés Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon következett be, Észak-Alföldön és Dél-Alföldön pedig a legkisebb. A halálozások száma legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, legkevésbé pedig Közép-Dunántúlon mérséklődött.

Mindezek következtében 2013 első háromnegyed évében a természetes fogyás üteme négy régióban mérséklődött, háromban pedig tovább növekedett. Az enyhébb születésszám-csökkenés és a jelentősen visszaeső halálozások következtében Észak-Alföldön és Dél-Alföldön 13, illetve 14,1 százalékkal mérséklődött a természetes fogyás üteme, míg Közép-Dunántúlon főleg a születésszám nagyobb arányú visszaesése miatt számottevően növekedett. A házasságkötések száma négy régióban emelkedett – a legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon – három régióban pedig visszaesett. A legjelentősebb csökkenés Észak-Magyarországon volt.

OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?